Više o projektu!

Projekt Učionica za život

Dječji dom Sv. Ana Vinkovci skrbi o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja zbog različitih životnih/obiteljskih okolnosti temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb ne mogu ostati živjeti u svojim obiteljima. Većina djece smještene u Dječjem domu Sv. Ana Vinkovci su s područja Vukovarsko-srijemske županije, a mnoga djeca smještena su u Domu više godina i iz Doma nakon završetka srednje škole trebaju otići u samostalan život. Dom je zahvaljujući razumijevanju Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije dobio na korištenje dva stana – dvije stambene zajednice u kojima mladi žive i istovremeno dobivaju potrebnu podršku i vježbaju životne vještine potrebne u samostalnom životu.

Po završetku školovanja mlade osobe bez roditeljske skrbi na izlasku iz sustava socijalne skrbi suočavaju se s brojnim problemima: osim stambenih pitanja tu su problemi zapošljavanja, brojna pitanja u području financija, zaštite prava, dodatnog obrazovanja, informiranja, umrežavanja, mobilnosti i podrške. Kroz stambene zajednice pružamo potporu mladima u usavršavanju vještina važnih za samostalan život uz povremenu stručnu podršku odgajatelja: od kuhanja, upravljanja financijama, do traženja zaposlenja i organiziranja slobodnog vremena.

Obzirom da postoji potreba jer trenutno skrbimo o devet srednjoškolaca, Dom je pokrenuo novi projekt pod nazivom Učionica za život kojim će se urediti i opremiti još jedna zasebna stambena jedinica za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi ih se dodatno osnažilo za uspješan početak samostalnog života.

Dječji dom Sv. Ana Vinkovci projektom Učionica za život uredit će i opremiti stan površine 43,60 m² u Vinkovcima. Riječ je o prostoru koji se dugi niz godina nije koristio i stoga mu je potrebna potpuna građevinska obnova, te uređenje i opremanje i to sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga (NN  40/14, 66/15, 56/20 i 28/21) koji propisuje uvjete koje moraju zadovoljiti stambene jedinice u organiziranom zajedničkom stanovanju.

Ukupna vrijednost projekta je 300.000,00 kn od čega je projektirana vrijednost građevinskih radova s materijalom 251.806,25 kn s PDV-om, a procijenjena vrijednost opreme iznosi 40.000,00 kn, uz ostale  troškove (stručni nadzor i dr.).

Projekt Učionica za život provodi Dječji doma Sv. Ana Vinkovci kao svoj prvi projekt zajedničkog doniranja (Gift Matching Program) čime se iznos Vaših donacija udvostručuje, na način da privatni donator na svakih prikupljenih 100 kuna donira još 100 kn.

 

Stoga Osigurajmo im dom zajedno, budite i Vi dio ove pozitivne priče i uključite se! Donirajte novčana sredstva, opremu ili usluge prema vlastitim mogućnostima, prepoznajući time važnost i vrijednost ovog projekta podrške mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Scroll Up